Smak zamknięty w miskach czyli… BowlLove

96-bowllove-zdrowe-i-odzywczMoże niezbyt zachęcająco zabrzmiał tytuł tej recenzji, ale okazuje się, że jedna miska może dać tak wiele radości i smaku co na kartach swojej kolejnej książki udowadnia David Bez. „Powinienem mieć większą kontrolę nad doborem produktów, które lądują na moim talerzu – to przemyślenia autora – muszę nauczyć się jeść potrawy jak najmniej przetworzone i jak najbardziej wegetariańskie” i dalej „w bardzo krótkim czasie stałem się zupełnie inną osobą, a także specjalistą w nieznanej mi wcześniej dziedzinie”. No i z tej pasji powstały jego kolejne projekty…

SałatLove, gdzie miłością obdarzył głównie warzywa i ŚniadaniaLove, gdzie skupił się przede wszystkim na owocach. Potem przyszedł czas na swoją restaurację, a właściwie jak mówi autor na „knajpkę”. Jesienią przyszły chłody i na autora książki czekało kolejne wyzwanie – posiłki kojarzące się z domowym ciepłem.

Kiedy David Bez pracował jeszcze dla dla Discovery Channel jego znajoma zapytała go czy jest w stanie skomponować – jak to nazwała mokre sałatki na gorąco. Pierwotnie wydawało się to absolutnie niemożliwe, ale kiedy autor książki zmienił swój stosunek do jedzenia stwierdził, że to jest realne wyzwanie. No bo ramen, pho, curry, gdzie są surowe i gotowane warzywa, mięsa, ryby i jajka to nic innego, jak mokre sałatki na gorąco. Dały one początek poszukiwaniom zupo-sałatek, które zwieńczyła najnowsza książka Davida Bez.

Bowl Food to nie tylko najgorętszy trend sezonu, ale przede wszystkim znakomity pomysł 
na zbilansowaną, zdrową dietę. W swojej nowej książce David Bez zrywa z tradycyjną koncepcją zupy i jak zwykle proponuje oryginalne przepisy na ciepłe dania, serwowane w miskach.

W kolejnych częściach książki autor pokazuje z czego składa się BowlFood. To sześć elementów, które muszą się znaleźć w skłądzie by danie było pożywne i zawierało odpowiednią ilość wartości odżywczych. Dalej pojawia się kilka słów o sosach, dresingach oraz rozdział o tak modnych obecnie kiszonkach. Wskazuje także istotne różnice między marynatami a kiszonkami, a także podaje przepis na proste kiszenie kapusty.

Ta książka posiada bardzo ważne przesłanie. Kiedy Ernest Jagodziński prowadził warsztaty kulinarne mówił: „Przepisy czy receptury nic Wam nie dadzą. Obserwujcie kierunek, w którym podążamy. Traktujcie warsztaty jako drogowskaz swojego gotowania”. David Bez pisze w podsumowaniu: „Chciałbym by prezentacja tego procesu była nie tylko schematyczna, ale by stała się podstawą do tworzenia kolejnych niezliczonych kompozycji”. I jeszcze jedna mądrość „Podchodząc do spożywania posiłków z należytą uwagą i brakiem pośpiechu stajemy się bardziej świadomi tego, co jemy i jak organizm na nie reaguje. (…) wieczorny posiłek może osiągnąć doskonałość tylko wówczas, gdy dzieli się go z tymi, których kochamy (a przy stole wszelkie technologii jest zabronione).

Warto zwrócić uwagę na przepisy, bo one są dla… wszystkich. Co więcej, są na pożywny obiad i lżejszą kolację, na lunch w biurze i drugie śniadanie w domu. Każdy jest opisany dla jakich „izmów” jest przeznaczony, ale także ma wersję alternatywną, co rozszerza ilość przepisów z tej książki. Myślę, że to także bardzo przydatna lektura dla szefów kuchni jako inspiracja do tworzenia dań „jednomiskowych”, nie zawsze przecież może być to ramen lub nędzna kopia ramenu, ale własna autorska kreacja oparta na miłości do określonych składników. Rozwiązań jest nieograniczona ilość, wszystko zależy tylko od wyobraźni i kreatywności kucharza. Polecam zatem nie tylko do domowej biblioteczki.

David Bez jest popularnym blogerem kulinarnym i prawdziwym ambasadorem zdrowego żywienia. Jego poprzednie książki [SałatLove i ŚniadanLove] okazały się bestsellerami w kilkudziesięciu krajach. Wielkie zainteresowanie blogiem i entuzjastyczne recenzje książek zachęciły autora do otwarcia restauracji w Londynie – Neal’s Yard, która wpisuje się w jego filozofię naturalnego, prostego i dobrze wyglądającego jedzenia. Długoletnie doświadczenie Davida w branży graficznej przekłada się na jego dbałość o detale, zmysł do niezwykłych kompozycji i piękne zdjęcia. Aktualnie David Bez cyklicznie publikuje na łamach m.in.: Daily Mail, The Daily Telegraph, The Times; prowadzi również warsztaty kulinarne oraz multi-sensoryczne wydarzenia w swojej restauracji.

BOWLLOVE
Zdrowe i odżywcze miski pełne smaku

David Bez

Wydawnictwo Buchmann
Data premiery: 13.09.2017
Ilość stron 192
Cena 39,99

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *